Kastamonu Teknokent’in Yeni Girişimcilik Programı ‘To The Future’ Başladı
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklenen, “İhtisas Odaklı Girişim Hızlandırma ve Destekleme Projesi”nin bir girişimcilik markası olan “To The Future” programının açılışı 4 Aralık 2023 Pazartesi günü Kastamonu Teknokent Ilgaz Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Etkinliğe Rektör Yardımcısı Kastamonu Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, üniversitenin akademik ve idari personelleri ile öğrenciler katıldı.
Etkinliğin ilk bölümünde 2022 yılında gerçekleşen “İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi” bünyesinde yürütülen “İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı”nın kapanışı da yapıldı. Geçen yılın girişimcilik programını başarıyla tamamlayan katılımcılara ve programa eğitim katkısı sağlayan yönetici ve akademisyenlere katkı belgelerinin dağıtımı yapılarak katkıları dolayısıyla teşekkür edildi.
“Hedeflerimizin çok üzerindeyiz”
Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi öncülüğünde başarıyla tamamlanan İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programının kapanış sunumunu gerçekleştiren Öğr. Gör. Berkan Güngör, projeden yüzü aşkın girişimci adayının faydalandığını ve bunların yaklaşık yüzde ellisinin kadın girişimcilerden oluştuğunu söyledi. Proje başlangıcındaki hedeflerinin çok üzerinde bir başarı oranı yakalandığını belirten Güngör, program kapsamında 2 firmanın kurulduğunu, 17 ürünün ticarileştiğini ve tüm bunlarla birlikte 3 patent, 3 coğrafi işaret ve 3 marka başvurusu ile projenin tamamladığını belirtti. Ayrıca program mezunlarından bir ekibin de İzmir’de 27 Eylül-1 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen TEKNOFEST’te turizm teknolojileri kategorisinde “ARGA METAVERSE” isimli girişim fikirleri ile yaklaşık 1000 başvuru arasından birinci seçilerek en iyi girişim ödülüne layık görüldüğünü hatırlattı.
To The Future programı hakkında bilgi veren Güngör, bu program ile girişimci adaylarına eğitimler, mentorluklar, prototip atölyesi, teknik geziler, sosyal alanlar ve yatırımcı buluşma organizasyonları gibi imkanlar sunulacağından bahsetti.
Kapanış programı, katılımcılara sertifikalarının verilmesinin ardından projeye eğitmen, mentor ve jüri üyesi olarak maddi ya da manevi anlamda destek verenlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile son buldu.
Programın ikinci bölümünde ise kapsamında potansiyel girişimcilerin iş fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı olmak ve büyüme potansiyeli taşıyan projeleri desteklemek olan, girişimcilere ve girişimci adaylarına sağlanan desteklerle bölgede yenilikçi girişimlerin büyümesine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilen “To The Future” programının açılışı Prof. Dr. Kasım Yenigün’ün Bir Kariyer Alternatifi Olarak Girişimcilik isimli dersi ile başladı.
“Girişimcilik ruhuna sahip bireyleri destekleyerek gelecekteki başarılarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz”
Prof. Dr. Kasım Yenigün, “To The Future” projesinin açılış dersinde, girişimcilik ruhuna sahip bireyleri destekleyerek gelecekteki başarılarına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
Akademik bilginin yanı sıra, yenilikçilik, cesaret ve dayanışmanın ön planda olduğunu vurgulayan Yenigün, projenin katılımcıları ile birlikte, geleceğin liderleri, girişimcileri ve değişim öncüleri için bir dayanışma ortamı oluşturmayı planladıklarını ifade etti.
Girişimcilik faaliyetlerinde TGB’lerin rolü, Ar-Ge faaliyetlerinin ülke ekonomisine etkisi, alternatif girişimcilik örnekleri ve eğitim süreçleri hakkında detaylı bir sunum yapan ve katılımcıların birlikte başarıya ulaşma inancıyla, geleceğe umut dolu adımlar atmalarını sağlamak için her türlü desteği vereceklerini belirten Yenigün, “To The Future” programına katılanların, bu topluluk içinde birbirlerine destek olacakları bir ortamda kendi başarı hikâyelerini yazma fırsatı bulacaklarını söyledi.
Program sonunda katılımcılarla toplu fotoğraf çekimi ile programın açılış etkinliği tamamlandı.