İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı’nın Tanıtımı Yapıldı
Kastamonu Teknokent bünyesinde faaliyetlerini yürüten Teknokent Akademi ve Girişim Vadisi Kuluçka Merkezi Ofislerinin, Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün desteğiyle hayata geçireceği “İhtisas Odaklı Girişimcilik Ekosisteminin Oluşturulması Projesi Girişim Vadisi Kuluçka Programı” tanıtım toplantısı 26 Kasım Cuma günü Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına; Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kasım Yenigün, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, MÜSİAD Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, kamu kurumlarının yöneticileri, STK temsilcileri ve Kastamonulu girişimciler katılım sağladı.
Programda Prof. Dr. Ömer Küçük, Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Prof. Dr. Kasım Yenigün ise Kastamonu Teknokent ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi ve bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. Kastamonu Teknokent A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Tekin de İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Fikir aşamasındaki girişimlerin hayatta kalması, gelişmesi ve büyümesine katkı sağlayacak olan İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı ile girişimcilere ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği, internet altyapısı gibi ofis imkanları, mentorluk desteği, melek yatırımcılara erişim, fon kaynağına erişim için projelendirme desteği ve kamu/özel sektör desteklerinden faydalanma imkanı sunulacak.
İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı tanıtımında konuşan Prof. Dr. Ömer Küçük, “Son iki yılda 22 adet patent başvurusunda bulunduk. Patent ile ilgili çalışmalarımız hız kesmeksizin devam ediyor. İhtisaslaşma kapsamında 2 adet yeni araştırma merkezi kurduk. Bölgenin dinamiklerini öne alan ve bölgemiz için katma değer sağlayacak olan Orman ve Orman Ürünleri Uygulama Araştırma Merkezimiz. İkincisi ise Tabiat Turizmi ve Uygulama Araştırma Merkezimiz. Bölgemize yatırımcı çekebilme adına çok ciddi uğraşlarımız var. Özellikle Abana’da ve Pınarbaşı’nda yatırımcılarımız tabiat turizmi noktasında tesisleşmeye başladılar. Bitirildiğinde istihdamı olan hem bölgenin cazibe merkezi olacak ve hizmet verme noktasında çok büyük bir imkân olacağını düşünüyoruz. Biz şehrimizin bütün paydaşlarıyla bu serüvene eşlik etmesini ve bu çalışmalara sahip çıkılmasını istiyoruz. Bugüne kadar bu desteği görüyoruz, bugünden sonrada artarak devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Kasım Yenigün ise, İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı’nın öneminden bahsederek, Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi altında 6 ofis kurulduğunu kaydetti.
Yenigün konuşmalarında, ”Teknokent Akademi Ofisimiz var; Gerek ihtisas sahasında gerek girişimcilik sahasında verilen bütün eğitimlerin organizasyonunu yapıyor. Dünyada devasa büyük girişim şirketleri evlerinin bodrumlarından çıkan firmalar var. Start-Up sayesinde küçükten başlayan işler devasa yerlere ulaşıyor. 750 metrekare bina içerisinde 16 ofisimiz var. 16 tane ofis 21 şirket ile büyüyor. Kastamonulu memleketine geri geliyor.” dedi.
Konuşmasının devamında Prof. Dr. Yenigün: Gençleri, gerek üniversitede son sınıfa gelen öğrencileri, gerekse dışarıda iş kurmak ya da sahaya kendini odaklamak isteyenleri eğitmek, destek vermek ve kazanmak istediklerini dile getirdi.
Kastamonu Teknokent A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erol Tekin de, İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programı hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
“Başlangıç aşamasındaki girişimlerin hayatta kalabilmesi, gelişebilmesi ve büyümesine; Teknoloji odaklı parlak fikirlerin değere dönüştürülmesine; Sağlıklı gelir modelleri olan girişimlerin kurulmasına; AR-GE ve İnovasyon faaliyetleri şehrimizde gerçekleştirilen ürün ve işletmelerin ortaya çıkmasına fırsat sunmaktadır.” dedi.
“Ücretsiz eğitim ve danışmanlık desteği; çalışma alanı tahsisi; internet altyapısı gibi ofis imkânlarından 7/24 faydalanma; mentorluk desteği; melek yatırımcılara erişim; fon kaynağına erişim için projelendirme desteği; kamu/özel sektör desteklerinden faydalanma imkanı sunacağız.” diyerek konuşmalarını sürdüren Doç. Dr. Tekin, “Farklı düşünebilen, proaktif ve risk almayı seven; kendi girişimini kurmak isteyen; çalışmayı seven, hayallerinin peşinden koşan; kararlı, pes etmeyen ve girişimci ruha sahip; yenilikçi, inovatif ve teknolojik bir iş fikri olan tüm girişimci adayları başvuru yapabilir” diye konuştu.
Programa başvuruların başlangıç tarihini 1 Aralık olarak duyuran Doç. Dr. Erol Tekin, sonraki aşamalardaki takvimi ise şöyle aktardı:
“20 Aralık 2021’de son başvuruları alacağız. 21-25 Aralık’ta başvurular değerlendirilecek ve ilan edilecek. 3 Ocak 2022’de ön kuluçka eğitimlerine başlayacağız, 20 Şubat 2022’de bu eğitimler sona erecek. 21-28 Şubat tarihlerinde ise seçici kurulumuz kuluçka programının seçimlerini gerçekleştirecek. 1 Mart – 30 Nisan 2022 tarihleri arasında ise Kuluçka eğitimleri düzenlenecek. 1 Mayıs -1 Haziran 2022 tarihlerinde yatırımcı sunumları ve projelendirmenin tamamlanması planlanırken, Haziran 2022’de ise yatırımcı buluşmaları ve şirketleşme çalışmaları gerçekleştirilecek.
Programın öğleden sonra yapılan ikinci bölümünde ise “Çaylar Bizden Fikir Sizden” başlığı altında toplantıya katılan öğrencilere ve tüm girişimci adaylara yönelik detaylı sunumlar yapılarak, soruları cevaplandırıldı.
Programda ayrıca, bir süre önce gerçekleştirilen “Kastamonu Markasını Arıyor” yarışmasının ödülleri de sahiplerine takdim edildi.