Kastamonu Teknokent Ev Sahipliğinde Uluslararası Öğrenci Olmak, Kastamonu Çalıştayı Düzenlendi

Uluslararası Göç Derneği (UGDER) tarafından yürütülen Erasmus KA154 Politika Reformuna Destek kapsamında “Gençliğin Gözüyle Uluslararası Öğrenci Olmak” projesinin üçüncü etkinliği olan Uluslararası Öğrenci Olmak Kastamonu Çalıştayı 27-29 Kasım 2023 tarihleri arasında Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen Erasmus+ KA154 projesi kapsamında gerçekleştirilen projenin son gün etkinliği, Üniversitemiz Teknokent binasında gerçekleşti.

Çalıştayın son günü düzenlenen etkinlikte öğrencilerimiz, Rektörümüz ve Yönetim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ile buluşarak, görüş ve önerilerini paylaştı.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulcenap Cevheri ile Rektör Yardımcılarımız Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım Yenigün, Prof. Dr. Ömer Küçük, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü M. Öztürk Akcaoğlu ile birlikte akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını Harran Üniversitesi Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hakan Gülerce yaptı.

Doç. Dr. Gülerce konuşmasında göç sürecinde hem yerel öğrenciler tarafından bir toplumsal kabul, bir hoş geldiniz kültürü hem de göçmenler tarafından gittikleri yere uyum sağlama anlamında iki yönlü bir süreç olduğunun altını çizdi.

Gülerce’nin konuşmasının ardından öğrenciler kendilerini tanıtarak proje hakkında görüş ve önerilerini paylaştı.

Gençlerin toplumsal hayata katılımını sağlamak amacıyla Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Erasmus+ projeleri kapsamında desteklenen projede, Üniversitemiz, Harran Üniversitesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi de ortaklar arasında bulunuyor.

2023 yılı sonuna kadar devam edecek olan proje çalışmalarında ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin yaşadıkları sorunların tespiti ve bu öğrencilerin yerel toplum ile uyum içerisinde yaşayabilmeleri sürecine destek olmak hedefleniyor.

“Farklı coğrafyalardan ülkemize gelenler, kültür zenginliğini de beraberinde getiriyor”

Öğrencilerin görüşlerini aktarmasının ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, farklı coğrafyalardan ülkemize gelenlerin kültür zenginliğini de beraberinde getirdiğini ifade ederek uluslararası öğrenci gözüyle kültür farklılıklarından doğan sorunları ortaya koymanın önemli olduğuna dikkat çekti. Afrika’da yaşayan bir insanla Avrupa’da yaşayan bir insanın aynı olamayacağını dile getiren Rektörümüz, birbirimizi anlamak için büyük çaba gerektiğini ifade etti. Ayrıca Rektörümüz, dünyanın pek çok ülkesinden öğrenciyi üniversitemize çekmek hedefinde olduğunun altını çizerek farklı kültürlerden öğrenecek çok şeyin olduğunu ve aradaki duvarların yıkılması gerektiğine işaret etti.

“Bir araya gelip doğru şekilde konuşulduğunda her problem kısa sürede çözülecektir”

Rektörümüzün ardından söz alan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu konuşmasında şunları söyledi: “Birbirimizi tanımıyoruz, ancak aynı ortamdayız, beraberiz ama birbirimizle konuşmayan ve kendi dünyaları içerisinde yaşayan ve telefonla haberleşen bir gençlik haline geldik. Aslında bunu diğer tarafa bırakıp birbirini tanıyan, birbirleriyle konuşan ve etkileşen bir gençlik haline gelmemiz lazım. Ne kadar birbirimizi tanırsak birbirimizden öğrenecek ne kadar çok şeyimiz olduğunu daha iyi anlıyoruz. Konuşmanın devamında Rektör Prof. Dr. Güllüoğlu çözülmeyecek sorunların olmadığını, insanların sorunları doğru bir şekilde dile getirmeme problemi yaşadığını belirterek bir araya gelip doğru şekilde konuşulduğunda her problemin kısa sürede çözüleceğinin altını çizdi.

Etkinliğin sonunda, çalıştaya katılan öğrencilere Youthpass sertifikası dağıtıldı. Uluslararası Öğrenci Olmak, Kastamonu Çalıştayı, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.